Fiat Abarth geluid

De Abarth 500e maakt indruk met zijn legendarische geluid, dankzij de Sound Generator die mede ontwikkeld is door het studioteam binnen Stellantis.

De Sound Generator maakt de Abarth 500e tot een brutale, speelse, elektrische hot hatch, met een onverwacht geluid als dat van een brandstofmotor, dat varieert met de dynamiek van het rijden. Met dit bijzondere kenmerk is de Abarth 500e uniek in zijn segment, bovendien is dit een eerbetoon aan de 75 jarige historie van adrenaline opwekkende racemotoren van het merk.

 

Om het perfecte geluid te creëren, heeft het geluidsdesignteam nauwkeurig geluidsopnames gemaakt van de huidige Abarth-benzinemotor gedurende alle fases van een autorit, waaronder versnelling, vertraging, bochten nemen en meer. Daarnaast hebben ze specifieke geluidskalibraties uitgevoerd. Deze opnames zijn grondig geanalyseerd met behulp van geavanceerde technische tools en processen om de kenmerkende Abarth-geluidsfrequenties te identificeren, die feitelijk deel uitmaken van het Abarth-DNA. Vervolgens hebben ze deze geluidsfrequenties verder verrijkt met extra geluidselementen binnen een virtuele matrix, waardoor een nieuwe, rijke toon is ontstaan.

Dit geluidsmatrixsysteem is offline getest in de studio en met een stilstaande auto. Door talloze aanpassingen en instellingen te doen, hebben de specialisten de ideale geluidsmix gecreëerd. De software stelt de matrix in staat om verschillende componenten van de opgenomen geluiden aan te passen, waardoor een meeslepende geluidservaring voor de bestuurder wordt gecreëerd. Binnen de matrix zijn verschillende geluidslagen toegevoegd om het moderne geluid van de nieuwe Abarth 500e te verrijken met het historische Abarth-geluid.

Fiat Abarth binnenkant

Het was van groot belang om de Sound Generator zorgvuldig te kalibreren om de bestuurder de meest plezierige rijervaring te bieden, zelfs bij hoge snelheden, terwijl het geluid natuurlijk binnen de wettelijke geluidsnormen voor voertuigen valt. De intensiteit van de Sound Generator past zich aan op basis van de rijsnelheid en andere rijomstandigheden. Bij stationair toerental klinkt de Abarth 500e hetzelfde als de Record Monza-uitlaat in ruststand, en bij toenemende snelheid wordt het kenmerkende Abarth-geluid steeds nadrukkelijker hoorbaar, zelfs bij het starten en uitschakelen van de auto.

De nieuwe Abarth 500e biedt alle luxe en comfort van een grotere auto, maar dan in een compact formaat van slechts 3,6 meter lengte. Bovendien behoudt de auto het brutale karakter van het merk. Dankzij de Sound Generator is dit de enige hot hatch die dezelfde geluidsbeleving biedt als een traditionele hot hatch met verbrandingsmotor. De Abarth 500e levert dezelfde akoestische impact, uiteraard binnen de wettelijke geluidsnormen.

Tijdens stilstand kan de Abarth Sound Generator worden uitgeschakeld via het instellingenmenu. Je kunt hier een voorbeeld beluisteren van de Sound Generator in de nieuwe Abarth 500e vanaf 3:04 minuten in de video.

 

Bij stilstand is de Abarth-‘brul’ van de Sound Generator uit te schakelen via het instellingenmenu. Beluister hier (vanaf 3:04 min.) de Sound Generator in de nieuwe Abarth 500e.

 

Turijn/Amsterdam, 12 april 2023