Fiat Doblo grijs

FIAT PROFESSIONAL presenteert de nieuwe E-Doblò, de vijfde generatie van het succesvolle model en tevens de eerste volledig elektrische versie.  

FIAT PROFESSIONAL zet zijn inspanningen voort om zijn assortiment volledig elektrische voertuigen uit te breiden en introduceert nu de E-Doblò. Met de lancering van de nieuwe E-Doblò voegt FIAT Professional zijn derde volledig elektrische voertuig toe aan het assortiment.Daarnaast zal de nieuwe Doblò nog steeds verkrijgbaar zijn met diesel- en benzinemotoren.

 

FIAT Professional zet zijn toewijding aan elektrificatie voort met de introductie van de nieuwe E-Doblò. Dit past binnen het bredere doel van FIAT Professional om tegen 2024 volledig elektrisch te zijn in Europa en in 2027 een volledig elektrisch productassortiment aan te bieden. De E-Doblò voegt zich bij de E-Ducato en E-Scudo als het derde elektrische model van FIAT Professional.

Bij de ontwikkeling van de E-Doblò lag de nadruk op het comfort en uitstekende rijprestaties. De geluidsisolatie en vering zijn zorgvuldig ontworpen om schokken en trillingen te minimaliseren.

Bovendien biedt de E-Doblò extra praktische opbergruimte door de mogelijkheid om de passagiersstoel omhoog te klappen en het compartiment eronder te gebruiken voor het opbergen van dozen of breekbare voorwerpen. Daarnaast kan de Doblò cabine dienen als een mobiel kantoor dankzij een draaibare tafel die tevens als bureau fungeert.

Voor verbeterde veiligheid is de E-Doblò uitgerust met een geavanceerde spiegel, namelijk een 5-inch digitale achteruitkijkspiegel die drie verschillende weergaven biedt: een normale achteruitkijkspiegel, een dodehoekweergave en een achteruitkijkcamera om het zicht en de veiligheid te optimaliseren.

De E-Doblò beschikt over een speciaal ontwikkeld stopcontact (e-PTO), exclusief beschikbaar op dit model, waarmee de elektrische energie die door de batterij wordt geproduceerd, kan worden gebruikt voor specifieke toepassingen zoals koeling of elektrisch gereedschap.

Zelfs in de volledig elektrische versie biedt de E-Doblò een indrukwekkend laadvermogen tot 800 kg op beide wielbasissen, waardoor het mogelijk is om tot 2 europallets te vervoeren. In vergelijking daarmee kan de Doblò met een verbrandingsmotor een laadvermogen tot één ton bereiken.

De FIAT Doblò is beschikbaar in zowel lange als korte wielbasisversies, waarbij de lange wielbasisversie een maximale laadruimte van 3,9 m3 biedt dankzij een extra laadluik onder de passagiersstoel.

De nieuwe Doblò wordt geleverd in twee verschillende lengtes en met diverse motoropties om aan verschillende behoeften te voldoen. Naast de elektrische versie zijn er twee dieselversies beschikbaar, namelijk een 1.5 liter motor met 100 pk en handgeschakelde transmissie, en een 1.5 liter motor met 130 pk, die kan worden geleverd met handgeschakelde transmissie of een 8-traps automaat. Tot slot is er ook een 1.2 liter benzinemotor met 110 pk beschikbaar. De volledige line-up en prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

 

Volledig Elektrisch


Met de introductie van het batterijpakket onderging de E-Doblò geen structurele veranderingen, waardoor deze beschikbaar is in dezelfde afmetingen, kenmerken en configuraties als de versies met traditionele verbrandingsmotoren.

De nieuwe E-Doblò is voorzien van een elektromotor met een vermogen van 100 kW en een batterij met een capaciteit van 50 kWh, wat resulteert in een autonomie van meer dan 280 km volgens de WLTP-cyclus. Deze elektrische bedrijfswagen kan een topsnelheid van 130 km/u bereiken en heeft een indrukwekkend maximumkoppel van 260 Nm. Bovendien biedt deze emissievrije variant uitzonderlijke flexibiliteit en een uitstekend laadvermogen. Met de "Quick Charge-modus" (tot 100 kW) kan de batterij in slechts 30 minuten tot 80% worden opgeladen via gelijkstroom.

De bestuurder heeft de keuze uit verschillende rijmodi: Normaal, Eco en Power. Elke modus past de respons van het voertuig aan, met als resultaat verbeterde en geoptimaliseerde prestaties. "Normaal" is geschikt voor alledaags rijden, terwijl "Eco" het brandstof- of energieverbruik verbetert, en "Power" zorgt voor extra piekvermogen wanneer dat nodig is.

 

Geavanceerde Veiligheidsvoorzieningen en Rijhulpsystemen


De nieuwe FIAT Doblò is voorzien van actieve veiligheids- en beveiligingssystemen die het totale aantal veiligheidsvoorzieningen en geavanceerde rijhulpsystemen tot 17 brengen, waarmee het voertuig zich bovenaan het segment bevindt.

De beschikbare functies omvatten onder andere:

1. **Verkeersbordherkenning:** Identificeert en toont verkeersborden om de bestuurder op de hoogte te houden van snelheidslimieten en andere relevante informatie.

2. **Active Safety Brake:** Vermindert het risico op aanrijdingen door automatisch in te grijpen om een botsing te voorkomen of de impact te verminderen.

3. **Lane Keeping Assist:** Waarschuwt de bestuurder wanneer het voertuig de rijstrook dreigt te verlaten en corrigeert geleidelijk de positie van het voertuig om terug te keren naar de juiste rijbaan.

4. **Driver Attention Alert:** Houdt het aandachtsniveau van de bestuurder in de gaten en geeft aan wanneer het tijd is om een pauze te nemen om vermoeidheid te voorkomen.

Om optimale prestaties en tractie te bieden onder diverse omstandigheden zoals sneeuw, modder of zand, is de Doblò uitgerust met het Grip Control-systeem. Bovendien zorgt het Hill Descent Control-systeem bij hellingen van meer dan 3% voor nauwkeurige controle over het voertuig.

Tot slot voorziet het head-updisplay de bestuurder van belangrijke informatie, terwijl de parkeersensoren aan de voor- en achterzijde, samen met de achteruitrijcamera, zorgen voor gemakkelijk en veilig parkeren.

De geheel nieuwe Doblò en E-Doblò worden geproduceerd in de Stellantis-fabriek in Spanje (Vigo) en profiteren van de schaalvoordelen die voortkomen uit het succesvolle City Van programma van Stellantis, dat andere merken binnen de groep bedient.