Peugeot Partner

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Koopt of financial-leaset u een nieuwe emissieloze bedrijfsauto? En bent u ondernemer of een non-profitorganisatie? Dan kunt u vanaf nu een aanvraag doen voor de SEBA. Heeft u operationele lease dan kunt uw leasemaatschappij deze subsidie aanvragen. De regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuig N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg) die speciaal gemaakt zijn het voor het vervoeren van goederen.

Op 28 oktober 2022 is deze regeling overtekend.

Dit houdt in dat er meer aanvragen zijn dan dat er geld beschikbaar is. Het komt dus voor dat niet alle aanvragen goed worden gekeurd. Soms gebeurt het ook dat klanten hun aanvraag weer intrekken. Hierdoor komt een gedeelte van het subsidiegeld soms weer vrij. De kans is klein dat u nog een subsidie krijgt als u nu pas een aanvraag instuurt.

De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. In November worden alle aanvragen behandeld die voor 27 oktober zijn aangevraagd. Mocht u later dan 27 oktober een aanvraag hebben gedaan dan kan het dus voorkomen dat het wat langer duurt voordat u aanvraag behandeld wordt. Mocht het moment op een dag er zijn dat er meer aanvragen zijn dan budget, dan loten we. Het tijdstip van indienen speelt hierin geen rol.

Mocht het zover komen het gehele subsidiebudget op is dan wordt alle aanvragen direct afgewezen.

Mocht u overwegen ook een aanvraag in te sturen kunt u dat het best na 23 januari 2023 doen. Na 23 januari is er namelijk een nieuwe aanvraagronde. Let wel op dat op het moment van aanvragen uw auto nog niet op uw naam staat. Vraag de verkoper van de auto of dit mogelijk is.

Over deze regeling

De regeling loopt nog tot 31 december 2025. Elk jaar heeft het budget van de regeling een maximum. De subsidie is alleen voor non-profitorganisatie en ondernemers.

Door deze regeling ontvangt u bij een voertuigcategorie N1 10 % van de netto catalogusprijs. Dit is de prijs Exclusief btw, Inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Als u een kleine onderneming of non-profitorganisatie bent dan is het subsidiepercentage voor de bedrijfsauto’s niet 10% maar 12%. Voor iedere bedrijfsauto kunt u maximaal € 5.000 krijgen. Het totale budget voor 2023 is € 33 miljoen.

Typen bedrijfsauto’s die subsidie krijgen

 • Nieuwe helemaal uitstootvrije bedrijfsauto’s, die alleen rijden door een elektromotor.
 • Bedrijfsauto’s die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg. Dat mogen bijvoorbeeld stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn.
 • De netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, van de bedrijfsauto’s moet €20.000 of hoger zijn. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor de aangifte kenteken.
 • Alleen voor elektrische bedrijfsauto’s N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km. Let wel op dat het accupakket dat u kiest in de uitstootvrije bedrijfsauto’s is van invloed op de actieradius.
 • Voor de overige elektrische bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.
 • Een belangrijke voorwaarde is wanneer u de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. U kunt nog afzien van koop als u toch geen subsidie krijgt.
 • De bedrijfsauto mag op datum van aanvraag nog niet op uw naam staan.
 • De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1 of N2 met maximum tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst.
 • De bedrijfsauto heeft bij een voertuigcategorie N1 een netto catalogus (exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken) of verkoopprijs btw (bij een voertuigcategorie N2) van €20.000 of meer.

Wanneer is er sprake van een nieuwe bedrijfsauto?

Er is sprake van een nieuwe bedrijfsauto, als volgens de vermelding in het kentekenregister RDW gelijk zijn:

 • De datum eerste inschrijving in Nederland;
 • De datum eerste toelating;
 • De datum tenaamstelling op naam van de aanvrager van subsidie.

Wat zijn de belangrijke verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

Uw gekochte uitstootvrije bedrijfsauto’ staat 3 jaar aan een stuk op uw naam of met een verstrekking voorbehoud op uw naam als subsidieontvanger.

Na de aanvraag

U krijgt een ontvangstbevestiging via de mail nadat u uw subsidie online heeft aangevraagd. U vindt de bevestiging onder ‘Berichten’ als u inlogt.